Wij zijn verhuisd naar https://cornelisbakkerfoundation.eu

Even geduld alstublieft, u wordt doorverbonden...

Stichting
Cornelis Bakker-Collectie

Rotterdamse Schilders en Tekenaars 1770-1920

Publicaties

De Stichting stimuleert diverse publicaties waarin de kunstenaarsfamilies Hauck-Bakker-Van de Laar een rol spelen. Een belangrijke publicatie is het — grotendeels door de Stichting gefinancierde — boek van Wilma van Giersbergen over genoemde kunstenaarsfamilies. Hier een overzicht van de belangrijkste publicaties, waaraan de Stichting al dan niet heeft meegewerkt.

Boek over de kunstenaarsfamilies

Voorjaar 2018 verscheen het boek van Wilma van Giersbergen ‘Op zoek naar werk: de productieve kunstenaarsfamilies Hauck-Bakker-Van de Laar in Rotterdam 1770-1920’. Naast de boeiende 18e eeuwse kunstenaar A.C. Hauck (1742–1801), besteedt Wilma van Giersbergen veel aandacht aan de historieschilder J.H. van de Laar (1807–1874). Het kasboek van deze laatste kunstenaar is bewaard gebleven. De transcriptie daarvan staat in bijlage 9 van het boek. Hans van Herwijnen heeft in het boek een belangrijke bijdrage geschreven over de decorateurs in de families Bakker en Van de Laar. Dit onderdeel laat foto’s zien van decoratieontwerpen voor Rotterdamse gebouwen die inmiddels verloren zijn gegaan.

Lees meer...

Jan Hendrik van de Laar en zijn kunstenaarsrelaties

In het Rotterdams Jaarboekje 2019 verscheen een artikel van Wilma van Giersbergen getiteld “Kunstenaarsrelaties van Jan Hendrik van de Laar”. Deze bijdrage is gebaseerd op een album portretfoto’s uit de nalatenschap van Van de Laar dat in 2019 werd geschonken aan het Stadsarchief Rotterdam.

Johann Peter Friedrich Hauck: Eine Spurensuche

2020 werd in Heilbronn door Norbert Jung een brochure uitgegeven, getiteld “Johann Peter Friedrich Hauck: Eine Spurensuche”. Deze brochure geeft een beeld van het werkzame leven van J.P.F. Hauck in Heilbronn. Tevens omvat het een overzicht van een belangrijk deel van het oeuvre van deze kunstschilder.

Lees meer...

Publicaties in voorbereiding

Wilma van Giersbergen:

  • Kunstenaarsrelaties van Jan Hendrik van de Laar. Dit artikel is gebaseerd op een album portretfoto’s uit de nalatenschap van Van de Laar en is verschenen in het Rotterdams Jaarboekje 2019.
  • De eenzame dochter van een historieschilder en haar gevecht om het hoofd boven water te houden. Dit artikel zal in 2020 worden aangeboden aan het Rotterdams Jaarboekje.
  • De invloed van de Antwerpse Kunstacademie op een aantal Rotterdamse kunstenaars in 1830. Dit artikel zal in 2020 worden aangeboden aan het tijdschrift van het Genootschap voor Antwerpse Geschiedenis.

Hans van Herwijnen:

  • Aan de vergetelheid ontrukt: Willem Adrianus Fabri (1853-1925), een Rotterdamse decoratieschilder van interieurs. Een beknopte geschiedenis van de decoratieve schilderkunst in het interieur in Nederland en haar beoefenaars. Proefschrift dat in 2020 zal worden verdedigd en waarin aandacht wordt besteed aan het decoratie atelier Van de Laar-Bakker.

Constantijn Bakker:

  • Jacobus Bakker (1875-1950), een man die zich in Rotterdam maatschappelijk en sociaal verdienstelijk heeft gemaakt en de vader was van twee pittige meiden. Dit artikel zal in 2021 worden aangeboden aan het Rotterdams Jaarboekje.